Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Yapay ışıkların yaşamımızda bu kadar baskın olmadığı ve geceyi ay ışığının aydınlattığı dönemlerde, Ay’ın evreleri ile âdet döngüsü arasında doğrudan bir ilişki olduğu düşüncesi yaşamımızda yapay ışıkların etkisi ve modernleşme ile ortadan kalktı” diyor.

ŞİZOFRENİ DOLUNAYDA YÜZDE 1.8 ARTIYOR
1960’larda yapılan bir çalışmada, kanama düzensizliği olan kadınların, periyotlarının ortalarında ay ışığına benzer bir ışıkla 3-4 gün boyunca uyutulduklarında bu düzensizliklerinin düzene girdiği görülüyor. Ayın evreleriyle doğum sıklığı ve bazı hastalıklar arasında bir ilişki tespit edilemese de şizofreni ve benzeri akıl hastalıklarının dolunayda yüzde 1.8 oranında arttığını gösteren araştırmalar bulunuyor.

UYKU BEYİN DALGALARI YÜZDE 30 AZALIYOR
Dolunay döneminde uyku sorunlarında da artış oluyor. Bu dönemde uyku beyin dalgalarının yüzde 30 azaldığı, uykuya ortalama 5 dakika daha geç girildiği ve kanda uyku hormonu melatoninin azaldığı tespit ediliyor. Aynı dönemde laboratuvar bulgularına ek olarak, kişilerde uykuyla ilgili yakınmaların arttığı görülüyor. Araştırmalar bu etkilere sadece gezegende yaşayan insanlarda değil sineklerden kemirgenlere kadar pek çok canlı üzerinde de rastlandığını gösteriyor.

DOLUNAYDA HAYVAN ISIRMALARINA DİKKAT!
Ay’ın evreleriyle; suç, trafik kazaları, intihar girişimleri ilişkisi üzerinde yapılmış birçok çalışma bulunuyor. Bunun sonucunda bazı evrelerde artan kontrolsüz davranışların sadece insan türüne özgü olmayıp hayvanların duygu durumunda da gelgitlere neden olduğu belirtiliyor. Kedi, köpek, fare, at gibi hayvan ısırmalarının, dolunay zamanında belirgin şekilde artması da bunu gösteriyor.

SUÇ ORANLARINDA ARTIŞ
Araştırmalarda Ay’ın evreleri ile intihar ve cinayetler arasında bir kümelenme tespit edilememese de, birçok benzer araştırma, özellikle dolunay zamanı artıp hemen öncesinde ve sonrasında pik yapan bir suç eğiliminin varlığının kesin olduğuna işaret ediyor.